Metsästys on erinomainen syy lähteä ulkoilemaan, haukkaamaan kaivattua raitista ilmaa sekä nauttimaan upeasta luonnosta. Monet eivät edes harkitse metsästämistä, sillä yleisesti kuvitellaan, että metsästyspaikkoja on tarjolla vain rajallisesti. Todellisuudessa asian laita ei ole lainkaan näin, vaan meillä Suomessakin on runsain mitoin erilaisia alueita, joilla metsästäminen on mahdollista. Suomi on täynnä metsikköjä, joissa vilisee monenlaisia eläimiä, minkä vuoksi metsästäjillä on tässä maassa varsin antoisat apajat.
Metsästyksen historia
Metsästys juontaa juurensa kauas aikojen alkuun. Jo muinaisimmat esi-isämme tapasivat metsästää pyydystääkseen luonnosta eläimiä, sillä se oli melkeinpä elinehto. Tämä on osaltaan ollut valtava hyöty ekosysteemille, sillä ilman metsästystä ravintoketju olisi karmealla tavalla epätasapainossa. Ennen muinoin metsästyksessä käytettiin lähinnä jousia ja nuolia, mutta myös erilaiset keihäät olivat suosittuja metsästysvälineitä. Nykyään käytetään lähinnä aseita ja mahdollisesti erilaisia ansoja, mutta jousipyssyllä metsästäminen on myös onnistunut säilyttämään suosionsa tietyissä piireissä. Joillekin ihmisille vanhanaikaisia tapoja hyödyntävä metsästäminen on kaikkein antoisin vaihtoehto.
Millaisia erilaisia metsästysharrastusvaihtoehtoja on olemassa?
Mitä metsästysharrastuksen aloittamiseen tulee, on vaihtoehtoja lukemattomia. Metsästää voi niin hirviä, peuroja, karhuja, kettuja, metsoja, jäniksiä ja monia muitakin eläimiä. Kenties yksi suosituimmista riistaeläimistä hirven ohella on valkohäntäpeura. Yleensä metsästystä harrastavat korjaavat saaliinsa talteen ja syövät sen, mutta toisinaan metsästää voi myös eläinkannan harventamiseksi. Useamman eri eläimen metsästäminen on toki mahdollista, mutta yleensä metsälle lähtiessä metsästäjä keskittyy jonkun tietyn eläimen saalistamiseen.
Metsästämisen eettisyys
Joidenkin mielestä metsästäminen on eettisesti väärää toimintaa. Tämä väite perustellaan usein sillä, että minkä tahansa elävän olennon tappaminen harrastuksen nimissä on moraalisesti kyseenalaista puuhaa, eikä sitä sen vuoksi tulisi tukea. Osittain tämä väite onkin aivan oikeassa. Monia metsästyksen muotoja on historian saatossa kielletty, mistä esimerkkinä mainittakoon tiikerinmetsästys, sillä tiikereitä tapettiin yksinomaan niiden taljojen ja luiden vuoksi jopa niin ahkerasti, että ne olivat jo ajautumassa sukupuuton partaalle. Oikein tehtynä metsästys on kuitenkin yksi parhaista tavoista suojella luontoa ja tasapainottaa sitä. Lintuja tappamalla metsästäjä ei saa aikaan epätasapainoa, vaan toisinaan siitä on luonnon kannalta enemmän hyötyä. Tämän vuoksi monen silmissä metsästäminen onkin eettisesti arveluttavan harrastuksen sijaan hyvä ja tärkeä harrastus.
Tutustu metsästyksen perusasioihin ennen harrastuksen aloittamista
Ennen kuin metsästysharrastus voi kunnolla käynnistyä, täytyy metsästämisestä kiinnostuneen ensin perehtyä perusasioihin. Ensin tulee päättää, mitä ylipäätään haluaa metsästää, mitä välineitä on aikeissa käyttää ja mitä kaikkia lupia harrastus edellyttää. Jos esimerkiksi haluaa käyttää kivääriä metsästyksessä, täytyy silloin luonnollisesti hankkia itselleen aselupa. Tietyissä tapauksissa esimerkiksi yksityisalueella metsästäessä tarvitaan aivan aluksi maanomistajan lupa ennen metsälle lähtemistä.
Kenelle metsästys sopii harrastukseksi?
Metsästyksellä on aina ollut puolustajansa ja vastustajansa, ja niin tulee luultavasti aina olemaan. Kaikesta kritiikistä huolimatta metsästys on hieno ja perinteikäs harrastus. Moni sanoo, että kerran metsälle päästyään metsästykseen hurahtaa täysin, eikä sitä enää malta lopettaa. Metsästys on sitä harrastaville ihmisille suoranainen intohimo. Siitä nauttivat ainoastaan ne, jotka ovat luonnostaan seikkailuhenkisiä, kunnianhimoisia sekä luontoa rakastavia. Metsästys todella vie ihmisen lähelle luontoa ja villieläimiä, joten mikäli kiikarissa on harrastus, joka vie sinut mahdollisimman kauas kaupungin vilskeestä ja stressistä, saattaa metsästys hyvinkin olla mainio vaihtoehto!