Moni eläinten ystävä pitää metsästystä brutaalina toimintana ja onpa Brittien herttuatar Meghankin jo joutunut otsikoihin tämän näkemyksensä vuoksi. Asiassa on kuitenkin monta puolta, joihin pureudumme tässä metsästyksen eettisyyttä käsittelevässä artikkelissamme.
Osa on sitä mieltä, ettei metsästys kuulu nykypäivään
Osa kannanotoista on sitä mieltä, ettei metsästys kuulu enää nykypäivään eikä moderniin elämään. Menneinä aikoina se on ollut tärkeä tapa hankkia ravintoa, mutta osa metsästyksen vastustajista on sitä mieltä, ettei metsästystä enää tarvita ravinnonhankkimismielessä. Osa pitääkin metsästystä luonnon häiritsemisenä.
Riistakeskuksen kannanoton mukaan suomalaiset metsästäjät eivät ole vaikuttaneet maamme luontoon köyhdyttävästi
Riistakeskus puolestaan on sitä mieltä, etteivät maamme metsästäjät ole vaikuttaneet Suomen luontoon köyhdyttävällä tavalla, ja että harrastuksen eettisyyteen on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Metsästäjien koulutusta on pyritty parantamaan ja heille on laadittu metsästyksen eettisyyteen liittyviä ohjeita. Tämän lisäksi metsästyksen eettisyyttä tarkastellaan Riistakeskuksen mukaan riistalajeittain. Riistakeskuksen selvityksen mukaan metsästys on 2000-luvulla hyväksytympää kuin 80-luvulla. Lähes 90% suomalaisista suhtautuminen metsästykseen on joko hyväksyvä tai neutraali. Riistalajien on havaittu jopa runsastuneen lähiaikoina eli metsästyksen ei voida sanoa köyhdyttäneen maamme luontoa.
Pyynnin avulla voidaan lisätä monimuotoisuutta
Tutkijoiden mukaan pyynnin avulla voidaan itse asiassa jopa auttaa lisäämään monimuotoisuutta. Huvittelua metsästys ei koskaan saa olla. Saalista on arvostettava ja siitä tulee hyödyntää kaikki mahdollinen. Turhaan ei saa tappaa! Lisäksi on tärkeää minimoida eläimen tuntema kipu. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että metsästäjä on taitava. Koiran käyttö on suositeltavaa, koska taitava koira löytää nopeasti haavoittuneet riistaeläimet. Haavoittuneen eläimen lopettaminen mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti on tärkeä osa metsästyksen eettisyyttä.
On myös tärkeää, että metsästäjän varusteet ovat kunnossa, eikä tämä välttämättä ole mitään halpaa lystiä. Erilaiset rahoitusvaihtoehdot, kuten monipuolinen https://www.freedomrahoitus.fi/ voivatkin tulla kyseeseen. Jos aiot suhtautua metsästykseen vakavasti, on hankittavaa melko paljon. Esimerkiksi erilaiset riistakamerat ovat oivallinen tapa tutkia luontoa ja pysyä ajan tasalla siitä, mitä riistarintamalla tapahtuu juuri sinua kiinnostavalla alueella.
Ihminen osana luontoa
Eräs seikka pohdittaessa metsästyksen eettisyyttä liittyy siihen, nähdäänkö ihminen osana luontoa vai irrallisena oliona. Jos ihminen nähdään luonnosta irrallisena oliona, voidaan luonnon olettaa voivan paremmin, jos ihmiset eristetään siitä. Jos taas ihminen nähdään osana luontoa, voidaan ihmisellä katsoa olevan oikeus luontoon vaikuttamiseen aivan samoin kuin muilla luonnossa elävillä lajeilla. Tällöin metsästäjä voidaan nähdä petoeläimen kaltaisena saalistajana. Tämä on mielenkiintoinen näkökulma, jota voisi pohtia syvemmin moneltakin kantilta.
Luonnonsuojeluliiton näkökulma
Luonnonsuojeluliitto pitää maamme riistakantoja vahvoina. Sen mielestä myös maamme metsästyskulttuuri on siistiytynyt ja parantunut viimeisinä vuosikymmeninä. Toisaalta Luonnonsuojeluliitto toteaa, että tästä huolimatta ongelmia esiintyy vielä nykypäivän Suomessakin. Salametsästystä ei ole saatu täysin kitkettyä pois. Jonkin verran esiintyy myös käytöstä, joka osoittaa piittaamattomuutta riistaeläimiä kohtaan. Raatoja on esimerkiksi heitelty ympäriinsä.
Syrjäseuduilla ja maaseudulla metsästystä voidaan pitää suurena kulttuurin osana. Parhaimmillaan harrastus siirtyy sukupolvelta toiselle. Toisaalta voidaan kysyä, onko metsästys oikeutettua kaupunkilaisille. Tämä onkin eettinen kysymys, johon on aivan erityisen vaikea vastata ja näkökulmia löytyy varmasti puolesta ja vastaan.